Idag for vi iväg ca 1h och 30 min bort till en by som hette Poncin, där besökte vi Patrick Bottex som hade en mycket fint, litet ställe! Han var mycket trevlig och hade sin fru som tolk då han kunde mycket lite engelska! Men de var så otroligt glada och karasmatiska båda två så jag tror inte att någon av dom hade ens behövt kunna engelska för att vi skulle ha kul och förstå dom ändå!
 
De gjorde mousserande rosévin, mycket gott! Lite sött men det gjorde inget för det var väldigt fräscht samtidigt! Inte mycket alkoholhalt heller, bara 8 %. Så efter en längre lunch på samma plats så vågade vi ta bilen hem igen utan problem. 
 
Méthode ancestrale är en väldigt gammal metod då man jäser endast en gång istället för två gånger på flaska! Man tillsätter inget socker. Det anses vara den äldsta! För dem som hört om munken Dom Perignon vet att han levde för längesedan och tillförde nya metoder för Champagnetillverkningen, han föddes 1638 och denna metoden kommer alltså INNAN hans tid. Champagnemetoden idag är två jäsningar tillskillnad från denna gamla metod! Har läst att denna metod görs i Cerdon, där vi var idag och i Limoux, Bugey och Gaillac. Spännande! Och gott! Detta var också ett tips från vår vän från vinmässan i våras.
Han heter förresten Pontus och är skaparen av "vinladan.nu". Där hjälper de oss systembolag-svennar att upptäcka mer viner från mindre vinbönder, det är ju inte lätt för alla att åka på vinresor och upptäcka allt själva! Gå in och testa! Vi testade ett gäng och det har varit mycket trevliga smakupplevelser och man får en utförlig förklaring till varje vinflaska, mysigt! Tack för denna trevliga vingård Pontus, hit skulle vi kunna åka fler gånger!  
 
Längst här ute planterar de in nya rankor, de som kanske inte syns men som är längst bort på bilden behöver ca 5 år för att kunna börja användas nämnde han! Planen är att plantera i hela gröna fältet!
 
Patrick Bottex i allra högsta person
Jäsningen går fort, de skördar i September och kan dricka vinet redan till jul! Vilket de alltid gör sa dom!
 
Patrick och hans fru! 
 
De exporterar ej till Sverige tyvärr... Går på något sätt att få det fraktat säkerligen men en aning krångligare och dyrt ni vet. Detta skulle till USA! De skickar till USA, Kanada, Taiwan och Japan
 
Ett rosémousserande! Mums! Olika etiketter men samma vin, den längst till vänster är deras första. En vinförsäljare hade sagt till Bottex att de ville ha en mer modern etikett om hen skulle sälja från sin butik! Då ville hen ha den i mitten. Men herr och fru Bottex säger att de allra flesta föredrar den längst till vänster! Vilket vi också gjorde, även om den i mitten va snygg ändå!
 
Åh så gott och friskt!
 
Nu ska vi turista i Beaune och sedan till Cave Madeleine för att få oss en god middag med högst sannolikt mycket gott vin!
 
 

Kommentera

Publiceras ej